Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η πόρτα που τρίζει



Το πρώτον μου ψηφιακόν βιβλίον:

600 λέξεις σε κυπριακήν διάλεχτον ζωγραφίζουν πας σε 16 ψηφιακές σελίδες Α4 την πορείαν της ζωής 3 γενιών μιας σύχρονης κυπριακής αγροτικής οικογένειας. Το κάθε άτομον, ναυαγός μες τες επιλογές που του θέτει ομπρός του η κοινωνία που του έλαχεν, γυρεύκει την ταυτότηταν πον να του δώκει αξίαν παραπάνω πο τζιείνην που κληρονόμησεν: ο τζιύρης που την παραδοσιακήν κοινωνίαν που τον εγέννησεν, ο γιος που τζιείνην του 50, η αγγόνισσα που τζιείνην του 80. Κάθε ψυσιή γυρεύκει την πόρταν πον να την ηφκάλει που την στενότηταν της ζωής. Τα άτομα της οικογένειας της ιστορίας εν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ούλλα τα μέσα για να πετύχουν τζιείνον που θα τους ημπέι μες την ιδέαν.

Μπορείτε να το θκιαβάσετε ονλάιν που τον διαδιχτυακόν θκιαβαστήραν του internet archive απευθείας πας το μπλόγκ (μπορείτε να το κάμετε φούλ οθόνη, να το κάμετε ζουμ, να το βάλετε σε θκυό σελίδες έτσι που να θκιαβάζετε καλλύττερα), μπορείτε να το κατεβάσετε που το openlibrary ή που το internet archive, σε ότι φόρμαν σας βολεύκει για να το θκιαβάσετε πάνω στον ψηφιακόν σας θκιαβαστήραν (τό epub δουλεύκει σχεδόν σε ούλλους τους θκιαβαστήρες, ipad, αλλά έχει το τζιαι pdf, τζιαι kindle, κλπ). Καλό θκιάβασμα.

 

 

14 σχόλια:

  1. Φίλε σάμπου ο σύνδεσμος για το pdf εν λειτουργεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εθκιάβασα το. Γιατί νομίζω πως το ξαναθκιάβασα;

    Αν εκατάλαβα καλά η ιστορία γίνεται κοντά στο 2000. Εν είσιεν iphone τότε :)

    Εμεινεν μου μια δόση απελπισίας που το κείμενον

    Strovoliotis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι. Εν ανάρτηση του 2009 που εθεώρησα ότι έπρεπεν να γινεί βιβλίον.

    Χο χο, όξυπνε Στροβολιώτη :)). Εν ηξέρω που ήντα μισίθκια της ιστορίας την εσύγκοψες κατά το 2000. Τα μόνα σημάθκια που έβαλα που τα οποία μπορείς να την χρονολογήσεις εν το άιφον τζιαι οι διαδηλώσεις όπου είχεν συγκρούσεις με την αστυνομίαν. Τι συγκρούσεις δηλαδή, πάντως υπήρξαν συλλήψεις, Άρα θα έπρεπεν να τοποθετηθεί το 2009-2010, ή ακόμα το 2011 :))

    Η απελπισία είναι παντού Στοβολιώτη ανάλογα με την γωνιάν που την οποίαν θωρείς μιαν κατάστασην. Κάτι α πούμεν σαν την ελπίδαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σου πω: ο ήρωας είναι 42 χρόνων, και ο πατέρας του σκοτώθηκε στον "αγώνα" αν κατάλαβα καλά;
    Ε, ο "αγώνας" είχε λήξει το 1959...

    (Εκτός φυσικά αν αναφέρεσαι στον άλλο "αγώνα" του 1972-4...)

    Στροβολιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άτε ρέ Στροβολιώτη. Σαν να τζιαι εν το εθκιάβασες θαρκούμαι. Εν ολόκληρον κεφάλαιον ότι τα κόλληφα εν για το εντεκάχρονον μνημόσυνον. Ο κύριος τούτος εγεννήθην το 1934. Το 1955 ήταν 21 χρονών. Η Κυρία Μαρινού που εν 74 χρονών την ημέραν που θα μνημονέψει τον άντραν της εντέκατην φοράν εγεννήθην το 1935. Εν έναν χρόνον πιο μιτσιά του. Ο αγωνιστής επέθανεν το 1998 αφού η ιστορία εγράφτην το 2009 τζιαι ελάμβαννεν χώραν λλίον πριν να γραφτεί. Άρα ο Αγωνιστής ήταν 64 χρονών που επέθανεν. Επέθανεν γλήορα από σικώτιν αφούς ήταν αλκοολικός.

    Ήταν χαρτωμένος το 1957 που τον εκαρτέραν η Μαρινού να γλυτώσει που τους εγγλέζους. Επαντρέφτην το 1959 με το τέλος του αγώνα. Εγεννήθην η κόρη του η μεγάλη, η Ελλάδα τον ίδιον χρόνον. Το 1959. Η δεύτερη του κόρη που δεν εμφανίστην στην ιστορίαν, η Αθηνά, εγεννήθην το 1962 τζιαι η τρίτη, η Ελπίδα το 1965. Έκαμεν παιθκιά ώστι να κάμει γιον. Ο Περικλής εγεννήθην τον 1967. Το 2009 ήταν 42 χρονών. Η κόρη του περικλή που ήταν 15 χρονών το 2009 εγεννήθην το 1994. Άρα έκαμεν την που ήταν 27 χρονών. Την Πλεμέγκαν θα την έκλεψεν την που το καπαρέ το 1993 όταν ήταν κοσιεξάρης. Τα προξένια με την παλαβή θα εγίνουνταν το 90. Μπορεί να σου φαίνεται αναχρονιστικόν, αλλά σε πολλά χωρκά ακόμα τζιαι σήμερα το 2012 τα προξένια δίνουν τζιαι πέρνουν παρόλον που δεν το πολλολαλούν για να μεν φαίνουνται καθυστερημένοι. Ετυχεν μου να παρακαθήσω σε τραπέζιν προξενιών (όχι για μέναν ::-) το 1990. Με γλυκόν τζιαι με όλα τα ρίτουαλς.

    Τούτες ούλλες τες ημερομηνίες εν τζιαι έκατσα να τες λοαρκάσω επακριβώς που έγραφα την ιστορίαν, αλλά τωρά που με έβαλες να τες λοαρκάσω άμπα τζιαι έκαμα καμιάν μπούρδαν, φκαίνουν μου να έχουν ούλλες συνοχήν, κάτι που με καθησυχάζει.

    Μα εν να τα γράφουμεν ούλλα σιόρ μες την ιστορίαν; Θέλεις να βάλω αλλη καμιάν λεπτομέρειαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε, είπα πως το εθκιάβασα, εν είπα πως το ανέλυσα:) Ηντα, εν τίποτα το σχέδιον Μουν;

    Ποιον χωρκόν ήταν, είπαμεν; :)

    Strovoliotis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε εθκιέβασα την τζιαι γω, τζιαι μάλιστα άκουσα τη συμβουλήν σου τζιαι θκιέβασα την πας το τηλέφωνον μου μια χαρα παρά να την τυπώσω. Εχρησιμοποίησα το FB Reader για Android, πολλά καλή ποιότητα, εν το εκαρτέρουν.

    Η ιστορία σου άρεσεν μου πολλά, ειδικά ο τρόπος που επιστρώνεις τες 3 γενιές τζιαι τες 3 περιόδους της ιστορίας μας, μαζίν με τα χαρακτηριστικά τζιαι τα χρώματα τους. Οι χαρακτήρες σου εν πολλά πραγματικοί: η μαυροφορούσα μάνα με τα ροζιασμένα σιέρκα, ο γιος με το άιφον, η αγγόνισσα αναρχική. Οι απεικονίσεις σου εν πολλά καλές, τζιαι κάποιος που ξέρει έναν Κυπριακόν σπίτιν κάμνει τες συνδέσεις αμέσως (π.χ. φωτογραφίες στον τοίχον). Άρεσεν μου επίσης ο τρόπος που άφηκες την ιστορίαν να ποτυλιχτεί σιγά-σιγά, εν καλή η τέγνη σου. Άτε, καρτερούμεν τζι άλλες.

    Όσον για τα προξένια, εγώ ήμουν χαρτωμένος τζιαι χώρισα το 1996. Ευτύς μετά ήρτεν ένας θκειός μου τζιαι είπεν μου να κανονίσει πάρω την κόρην παπά που χωρκόν της Πάφου με πολλούς τουρίστες (κκούχχου κκούχχου) γιατί 'έριζεν την μισήν Πάφον'. Εννοείται πως του είπα να πα να διαφημίσει αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. FYI: I tried to download epub 4 times, it starts from page 6 every time... you might have corrected the problem, but I wanted to let you know in case you were not aware of it... I finally managed to download it in pdf form, on the second attempt, the first pdf link on the right was not working properly either...
    Άτε, τωρά πάω να δκιαβάσω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκοίταξα το. Ναι το epub αρκέφκει που τη σελίδα 6 αλλά μπορείς να το προχωρήσεις μόνος σου κλικ κλίκ ή πας τον κέρσορα ή πας τον μετροφυλλιτήν τζιαι να πας στην αρχική σελίδα. Έχει και μενού που μπορείς να πας στο κεφάλαιο που θέλεις. Θα κοιτάξω να δω αν διορθώνεται να πααίνει μόνο του στην αρχική σελίδα. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισε να αρχίζει από την 6.

    Καλό θκιάβασμα. Ιαν το δομιμάσεις με epub εν πιο άνετο διότι μπορείς να καθορίσεις το μέγεθος των γραμμάτων για την άνεση σου τζιαι επανασελιδώνετε μόνο του, εκτός βέβαια τζιαι αν η σελίδωση του pdf εν άνετη οπόταν εν το ίδιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, το epub είναι σίουρα πιο βολικό γι'αυτό τζιαι'προσπάθησα να το κατεβάσω πρώτα... Αν άρχιζε απλά που την σελίδα 6 αλλά ήταν προσβάσιμο με το μετροφυλλιτήν της Τούλλας η μέσω του μενού εν θα σου έγραφα, εν είμαι τόσο τεμπέλικο πλάσμα! Τζιαι είπαμε κολλώ κάποτε στις λεπτομέρεις αλλά τη μαιμού εν την ξεψυρίζω.....ε, κάποτε αλλά σπάνια!!
    Το πρόβλημα εν ότι συμπεριφέρεται λες τζιαι το βιβλίο αρκεύκει που την σελίδα 6... Λείπουν τα υπόλοιπα...χασιμιά... Άμπα τζιαι χάννουνται κάπου στην "μεταφορά" που το λάπτοπ μέσω iTunes στην Τούλλα;
    Εν ηξέρω, πάντως λλίο το pdf στην αρχή τζιαι μετά το epub, το πρόβλημα μου έλυσα το! Ήταν ναν καλά να το είχα κομπλέ όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άτε, έκαμα το σετ... φούστα-μπλούζα!! Μόλις το εκατέβασα που το Internet archive... εν του λείπει τίποτε, με γεια μου!!
    Τελικά το πρόβλημα εν μόνον στο openlibrary. Φαίνεται τζιαι στα ΚΒ όταν το κατεβάσεις, το έναν εν 345.1ΚΒ τζιαι το άλλο εν 757.4ΚΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολλά ωραίο. άρεσε μου. εξεκίνησα να το θκιαβάζω τζιαί εν εμπορούσα να σταματήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή